polymer

polymer

polymer
polymer

polymer

polymer

انواع رنگ های اسیدی (فارسی)

رنگهای اسیدی:

مواد رنگزای اسیدی که برای رنگ کردن الیاف پشمی مورد استفاده قرار میگیرند شامل رنگهای لولینگ - میلینگ - سوپر میلینگ هستند. رنگهای اسیدی به علت اینکه دارای ساختمان مولکولی تقریباً کوچکی هستند، برای رنگرزی پشم، ابریشم، نایلون و چرم و دیگر ترکیبات پروتئینی بکار میروند.

الف) مواد رنگزای اسیدی لولینگ:

اندازه مولکولی این ماده رنگزا بسیار کوچک است. لذا در شرایط مناسب به آسانی و با سرعت جذب الیاف شده و به سهولت نیز از الیاف خارج می شوند. قدرت مهاجرت این ماده رنگزا برروی الیاف بسیار خوب است ولی ثبات آن بسیار کم است. مواد رنگزای اسیدی لولینگ با PH های پایین ( 3-2 ) در حمام رنگرزی برای رنگ کردن الیاف پشمی مورد استفاده قرار میگیرند و برای اینکه جذب مادهی رنگزا بر روی کالا به خوبی انجام گیرد، (یعنی رمقکشی به خوبی صورت بگیرد) احتیاج به محیط اسیدی بسیار قوی است. مواد رنگزای اسیدی لولینگ در حمامی شامل *اسید سو لفوریک بسیار رقیق 2 تا 4 درصد و سولفات سدیم یا نمک طعام 10 تا 20 درصد برای رنگرزی الیاف پشمی به کار میروند. نمک طعام در این رنگرزی باعث یکنواختی رنگ فرش میشود.

روش رنگرزی:

در دمای 60 درجه ماده رنگزا و سولفات سدیم و اسید سولفوریک رقیق شده را داخل حمام رنگ نموده بعد از 5 دقیقه در دمای ثابت 60 درجه کالا شسته شده را به حمام اضافه مینماییم در مدت 30 دقیقه دما را به نقطه جوش رسانیده و در مدت 60 دقیقه عملیات رنگرزی را ادامه میدهیم.

 

ب) مواد رنگزای اسیدی میلینگ:

این دسته از مواد رنگزا دارای مولکولهای بزرگی هستند، چون مولکولهای مواد رنگزای میلینگ بزرگ هستند بنابراین قدرت مهاجرت آنها در حمام رنگ بسیار کم است ولی هنگامی که مولکولها داخل الیاف نفوذ کنند خروج آنها از داخل الیاف مشکل است. بنابراین این گروه و دسته از رنگهای اسیدی ثبات رنگ بسیار خوبی دارند. در رنگهای میلینگ باید سعی شود که از همان شروع رنگرزی یکنواختی حاصل شود. درغیر این صورت هرگونه نایکنواختی در موقع جوش برطرف نخواهد شد، به دلیل اینکه PH این حمام (4/5 -5) است از اسید قوی استفاده نمیشود. میزان اسید مصرفی (اسید استیک) 3 تا 5 درصد است نسبت به وزن کالا و نمک طعام و یا سولفات سدیم تا 10 درصد نسبت به وزن کالا. در این روش رنگرزی افزایش تدریجی درجه حرارت بسیار مهم است تا رنگرزی یکنواختی بدست آید.

روش رنگرزی:

 در دمای 60 درجه ماده رنگزا و سولفات سدیم و اسید استیک را داخل حمام رنگ نموده بعد از 5 دقیقه در دمای ثابت 60 کالای شسته شده را به حمام اضافه مینماییم در مدت 45 دقیقه دما را به نقطه جوش رسانیده و در مدت 30 دقیقه عملیات رنگرزی را ادامه میدهیم.

ج) مواد رنگزای اسیدی سوپرمیلینگ:

مواد رنگزای اسیدی سوپرمیلینگ دارای مولکولهای بزرگتری هستند. قدرت مهاجرت مولکولهای رنگ سوپر میلینگ بر روی الیاف بسیار کم است، اما اگر ماده رنگزا وارد الیاف شوند، دیگر از آن خارج نخواهد شد. یعنی مواد رنگزای اسیدی سوپرمیلینگ ثبات شستشویی بسیار بالایی دارد. میزان حلالیت این مواد در آب نسبت به دو گروه قبلی بسیار کمتر است و مواد معمولا هنگام حل شدن در آب کف ایجاد میکند. این دسته از مواد رنگزا به طور ذاتی نسبت به الیاف پشمی، تمایل به جذب بالایی دارند. به هنگام رنگرزی کالای پشم نیاز نیست که از اسید استفاده شود. زیرا PH حمام رنگرزی این مواد بین 6 تا 7 است.

در رنگرزی سوپر میلینگ از سولفات یا استات آمونیوم استفاده میشود. در رنگرزی کالای پشمی با مواد رنگزای اسیدی سوپر میلینگ معمولاً از سولفات سدیم استفاده نمیشود. چون افزایش سولفات سدیم به حمام رنگرزی باعث حصول رنگرزی نا یکنواخت خواهد شد.

روش رنگرزی:

 در دمای 60 درجه ماده رنگزا و سولفات آمونیوم یا استات آمونیوم را داخل حمام رنگ نموده بعد از 5 دقیقه در دمای ثابت 60 کالای شسته شده را به حمام اضافه مینماییم. در مدت 45 دقیقه دما را به نقطه جوش رسانیده و در مدت 120 دقیقه عملیات رنگرزی را ادامه میدهیم.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.